top of page

Debat pública o concertada?

El debat es va iniciar amb els arguments de partida de cadascuna de les dues parts:

Els arguments principals dels centres concertats giraven entorn l’eficiència i professionalització en la seva gestió, així com els majors recursos econòmics. I l’exposició de dades estadístiques de millors resultats en les proves.

Els arguments de l’ensenyament públic giraven principalment entorn el dret fonamental a l’educació pública i de qualitat, i l’escola inclusiva, menys segregaria,

Seguidament, a l’exposició dels arguments per part de les dos parts, es van donar arguments de contrapartida versos els aspectes exposats. Principalment, el debat es va anar centrant en l’aspecte econòmic contrastant dades del cost que implica l’escolarització dels alumnes en la pública i la concertada.

Els defensors de la pública argumentaven que la concertada no s’hauria de subvencionar amb diner públic, en canvi els defensors de la concertada assenyalaven que no seria econòmicament viable que tots els centres fossin públics i que els dos models són complementaris i vàlids i que reflecteixin una realitat i necessitat econòmica de la societat actual.

Per altra banda, es genera un debat sobre les arrels cristianes de la majoria d’escoles concertades, els valors que transmetre i el adoctrinament. En aquest punt el debat pren un to molt eufòric per part de les dues parts, on alguns membres suggereixen que els alumnes de la concertada no tenen suficients valors, es debat per part de les dues parts qui ha de transmetre valors.

En aquest punt s’intenta centra el debat en el model EFQM en les fortaleses i debilitats de cadascun dels dos models.

Finalment, tots coincidim que el model de funcionament de la pública té mancances, ja que es corre el risc de no fomentar la innovació i la formació continuada dels professors.

Per escoltar el debat sencer podeu accedir aquest enllaç:

Curiosament durant el debat els participats de la defensa de la concertada eren més elevats, però al final del debat al realitzar un kahoot ràpid , on donàvem opinió a diferents preguntes relacionades entre escola pública o concerta, els resultats del kahoot suggerien que més membres eren defensors de la pública que no pas de la concertada.


bottom of page